Viata Sfintei Xenia


Sfanta Xenia a trait in Sankt Petersburg, in timpul domniei imparateselor Elisabeta Petrovna si Ecaterina a II-a, fiind casatorita cu Andrei Theodorovici Petrov, capelmaistru imperial.
Se presupune ca in primii ani Xenia a dus o viata obisnuita, destul de confortabila, prestand servicii ce nu aveau nevoie de nici o remuneratie sau rasplatire. Se pare de asemenea ca a fost fericita in casnicie, fiind cu totul devotata sotului ei, care traia insa putin cam lumeste. Desi tanar ca varsta si cu o sanatate robusta, acesta a murit subit in timpul unei petreceri de noapte.
Moartea fulgeratoare a iubitului ei sot a zdruncinat-o profund pe Xenia Grigorievna, schimbandu-i cu desavarsire viata. Pe atunci avea doar 26 ani, nu se bucurase de urmasi, iar sotul ei trecuse la cele vesnice total nepregatit. Adanc afectata de moartea sa, ea a ajuns sa se cerceteze cu luare-aminte si sa inteleaga toata trufia si desertaciunea placerilor si bogatiilor lumesti. Si-a dat seama ca adevarata valoare se afla numai in bogatia duhovniceasca, iar adevarata bucurie n-o gasim decat in Hristos.
Spre surprinderea rudelor si a prietenilor, Xenia Grigorievna a inceput sa renunte la tot ce avea. Banii si toate bunurile le-a impartit saracilor, chiar si casa i-a daruit-o dragei sale prietene Parascheva Antonova.
Rudele, considerand-o iresponsabila, au dat-o in judecata, spre a impiedica instrainarea totala a averii fostului ei sot, motivand ca moartea acestuia a dezechilibrat-o mintal. Dar in urma unui minutios examen medical, la care a fost supusa, s-a constatat ca era deplin sanatoasa, avand dreptul de a dispune in exclusivitate asupra proprietatilor sale.
Dupa inlaturarea tuturor obstacolelor lumesti, Xenia a disparut din Petersburg vreme de vreo 8 ani. Se spune ca in acest timp a trait retrasa impreuna cu o sfanta pustnica, povatuindu-se in ale rugaciunii si ale vietii duhovnicesti de catre un staret luminat.
Spre sfarsitul vietii ea s-a intors in Petersburg imbracata intr-o uniforma veche a sotului ei, de atunci refuzand sa mai raspunda la numele de Xenia Grigorievna, pe care l-a inlocuit cu cel al sotului, Andrei Theodorovici. Poate ca in devotamentul profund fata de sotul ei nadajduia ca astfel ar putea prelua din povara pacatelor lui si a nefericitei sale morti ce il surprinsese total nepregatit. Indurerata si plina de cainta pentru propriile pacate si ale sotului, si-a parasit casa, incepand sa cutreiere pe strazile marginase ale Petersburgului, cunoscute drept Storona (periferia) Petersburgului.La inceput locuitorii Storonei credeau ca este vorba despre o cersetoare cu mintea ratacita, iar vagabonzii strazii o insultau si radeau de ea. Dar ea indura totul cu umilinta, pastrand in fata ochilor imaginea suferintei cumplite a Celui fara de pacat, a Domnului nostru Iisus Hristos, Cel ce a rabdat ocari, batjocuri, chinuri si rastignire, putand fi vazuta adesea in vecinatatea parohiei Sfantul Matei, unde se aflau cele mai nevoiase locuinte.
Cu vremea, oamenii au inceput sa-si dea seama ca Xenia era mai mult decat o simpla cersetoare.Au ajuns chiar s-o invite in casele lor, oferindu-i hrana si imbracamintea necesare pentru a rezista iernilor grele ale Petersburgului. Ea insa nu le accepta niciodata imbracamintea, ci lua de la ei doar cateva copeici, cunoscute sub numele de "regele din spinarea calului", dupa infatisarea calaretului imprimat pe ele. Le impartea apoi saracilor, uneori chiar si cu o anumita proorocie.
Sfanta Xenia era intotdeauna gata sa-i ajute pe toti, in orice imprejurare. In timpul zilei ratacea pe strazi, chipul reflectandu-i starea de spirit launtrica, plina de evlavie si smerenie, de bunatate si bunavointa. Noaptea insa, pe orice anotimp, se retragea pe camp si intra in convorbire cu Dumnezeu.
Intotdeauna plina de impreuna patimire si cautand sa-i ajute pe toti in timpul calatoriei sale pamantesti, Xenia nu a uitat lumea cea pacatoasa nici dupa ce a adormit intru Domnul. Cu adevarat, Xenia, dupa ce s-a apropiat mai mult de Mantuitorul, continua sa se roage pentru cei care Il iubesc pe Dumnezeu.

13 comentarii:

  1. "Doamne, de n-am avea pe sfintii Tai rugatori si bunatatea Ta milostivindu-se spre noi, cum am indrazni, Mantuitorule, a Te lauda pe Tine, pe Care Te binecuvinteaza neincetat ingerii?"
    Tare draga este si sufletului meu Sfanta Xenia ! Citind ultimele articole ale Anei,m-am bucurat mult sa descopar blogul acesta frumos!
    Sfanta Xenia sa-ti rasplateasca tot gandul bun !
    Felicitari ! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. imi cer iertare daca deranjez, dar stiu pe cineva care ar vrea sa fie pomenita la Sf. Xenia, motiv pentru care ar avea nevoie de adresa de la manastirea la care se afla sfanta, v-ar fi recunoscatoare in vesicie.
    va multumesc anticipat!

    memarinutza@yahoo.com asta e adresa pe care imi puteti trimite un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua. pentru cine are mari necazuri pot ajuta cu rugaciune la un pustnic din muntele Ceahlau.Puteti sa ma contactati la adresa mihaellaa2006@yahoo.com, dar va rog numai pentru probleme grave. Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut si eu parte de un miracol,m-am tratat de o boala incurabila prin sfintii Mucenici si Maica Domnului..Boala a trecut demult,acum insa continui sa citesc acatiste;azi e prima zi cand am citit acatistul sfintei Xenia!Iti mulltumesc Larisa,pentru acest blog!Prin tine am aflat de o mucenita atat de minunata!Sfanta Xenia!Si-am plans cand am aflat despre ea!Fie ca sfanta Xenia sa te protejeze vesnic..

    RăspundețiȘtergere
  5. Larisa,D-zeu sa te binecuvinteze,iar Sfinta Xenia sa te aibe sub ocrotirea ei.Blogul tau este un lucru minunat si faptul ca incerci s-o faci cunoscuta pe Sfinta Xenia.Pe mine m-a ajutat in chip minunat,iar cind citesc acatistul Sfintei am o pace launtrica greu de avut in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  6. as avea o intrebare daca bineiteles sunteti in masura sa mi raspundeti.In respectiva scrisoare se poate detalia si problemele cu care ma confrunt sau doar mentionez numele persoanelor carora doresc sa le fac pomenire? va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca reusiti sa traduceti scrisoarea in limba rusa, sigur ca da, puteti detalia. Daca nu, treceti doar numele persoanelor. Sfanta Xenia sa va daruiasca bucurii nemasurate!

    RăspundețiȘtergere
  8. va multumesc frumos pentru raspunsul prompt! va multumesc pentru gandurile luminate care mi le ati transmis! intradevar am niste probleme grave..de Sf Xenia am aflat la o manastire..incepand sa citesc cartea despre viata ei si minunile care le a facut, m a captat si chiar cred ca ma va putea ajuta! ii voi scrie o scrisoare, o voi traduce la un traducator autorizat si o voi trimite o! sper ca va pleca urechea asupra greutatilor cu care ma confrunt!Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu siguranta! Aveti nadejde!...Domnul si Sfintii sai toate le pot! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc pt bucuria de a citi toate cele de mai sus Maica Domnului si Sf Xenia sa te pazeasca madalina

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc bunului Dumnezeu si sfantei Xenia pentru toate minunile petrecute in viata mea !As fi indatorata acelei persoane care mi-ar da adresa de la manstirea unde se afla sf Xenia!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc lui Dumnezeu si SF Xenia de Sankt Petesburg pentu darurile primite si minunile savarsite .As fi indatorata acelei persoane care ar avea bunavointa sa imi transmita adresa de la manastirea unde se afla SF Xenia .Multumesc Email-fevande@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Bună seara.Poate cineva să mi transmită adresa pe care se pot trimite acatiste si slujbe.adresa e mail bsimonamaria@Yahoo.com

    RăspundețiȘtergere